Joanna Senyszyn i Leszek Miller na obchodach 68 rocznicy największej bitwy w Świętokrzyskiem.

dodano 2012-10-01 15:41 w kategorii: Kraj

30 września Profesor Joanna Senyszyn Deputowana do Parlamentu Europejskiego wraz z Przewodniczącym Sojuszu Lewicy Demokratycznej Leszkiem Millerem wzięli udział w obchodach 68 rocznicy Bitwy pod Gruszką. W dniach 29 - 30 września 1944 roku w okolicach kieleckiej wsi Gruszka doszło do największej w Świętokrzyskim bitwy oddziałów partyzanckich Armii Ludowej z wojskami niemieckimi. W walkach udział wzięło około 1500 partyzantów z czego 50 poległo na polu chwały. Pod Gruszką ramie w ramie walczyli żołnierze Armii Ludowej, Armii Krajowej oraz radzieccy partyzanci. W wypowiedziach na otwarcie uroczystości podkreślano, ze to dzięki wspólnej walce ponad podziałami możliwe było zwycięstwo dzięki, któremu dziś możemy cieszyć się pokojem.

Po zakończeniu oficjalnych uroczystości Przewodniczący SLD Leszek Miller wraz z Profesor Joanną Senyszyn wzięli udział w okolicznościowym pikniku wraz przybyłymi na obchody samorządowcami, mieszkańcami okolicznych miejscowości oraz z kombatantami z terenu Polski południowej.